Mevrouw T and I start a daunting new project this week – a 1000km bike ride, along the way eating potatoes grown on Dutch organic farms. We estimate it’s going to take us three weeks, if the wind and other weather conditions are kind and the Netherlands remain flat.
Het Pieperpad (‘the Spud Trail’) is a marked cycle route through the Netherlands from Friesland in the north to Zeeland in the south, instigated by Greenpeace and organic farming organisation Bionext and developed, along with a guidebook, in collaboration with the ANWB, the Dutch motorists’ association that also oversees cycling.
The name Pieperpad is a word-play on the well-known Dutch long distance walking route ‘the Pieterpad‘, and ‘pieper’, Dutch slang for ‘potato’.
The plan is to write about our adventures in English and Dutch. That will be a challenge for me, but fortunately Mevrouw T is a native of Holland and has undertaken to correct my errors. She has had plenty of practice at doing that.
Deze week beginnen Mevrouw T en ik aan een intimiderend nieuw project – een 1000 kilometrelang fietstocht. Onderweg eten wij aardappelen geteeld bij nederlandse biologische boerderijen. We schatten dat het ons drie weken gaat kosten, als wind en andere weersomstandigheden meevallen, en als Nederland vlak blijft.
Het Pieperpad is een uitgestippelde fiestroute door Nederland, van Friesland naar Zeeland, een initiatief van Greenpeace en biologische landbouw stichting Bionext, in samenwerking met de ANWB.
De naam ‘Pieperpad’ is een woordspelling op de bekende nederlandse langafstandwandelroute ‘het Pieterpad‘.
We zijn van plan om over onze avonturen te schrijven in het engels en in het nederlands. Dat wordt voor mij een uitdaging, maar gelukkig is Mevrouw T een geboren Hollandse en heeft beloofd mijn fouten te corrigeren. Daarin is ze heel ervaren.
You can follow the trip, and send us your comments and suggestions, on this blog, but also on www.pieperpad.nl
Het fietsrouteplanner van de 14 Pieperpad trajecten vindt u hier.
I hope you really like potatoes.
Isn’t ‘mixed farming’ supposed to be a good organic farming practice? Maybe they’ll have some asparagus for us too.
Indeed, mixed farming is a good organic practice. The cycling-guide mentions that farmers along the trail grow and sell all kinds of veggies.. Mjam!
Hey mevrouw T and Richard, that sounds like an awesome adventure. I hope you will not overindulge yourselves on the piepers, although you can eat them in many different ways (boerenkool, hutspot, puree, gebakken, zuurkool). Have fun and keep us informed of your progress and experiences.
Jeroen
It sounds good to us too, Jeroen, and we’ll try to eat just enough to keep up the carbohydrate loading and no more. All the best to you too.
Hi Richard,
I’m jealous and wish I was coming too! I’ll have to rely on vicarious pleasure following the bloggs.
Mary
Wait till the wind and rain kick in, Mary – then you’ll know all about vicarious misery. But thanks for following us, and we wish you were there too.
Pingback: THE PRICE OF EATING GREEN – a little survey | Richard Tulloch's LIFE ON THE ROAD
Pingback: PIEPERPAD – getting back to those spuds | Richard Tulloch's LIFE ON THE ROAD